niedziela, 7 marca 2021

,,Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich" Tracy Pollan

 ,,Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich" 

Książka kulinarna może być wielką inspiracją nie tylko, jeśli weźmiemy pod uwagę dania obiadowe, ale także przystawki, czy desery.

Publikacja ,,Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich" została bardzo ładnie wydana w sztywnej oprawie. Już we wstępie dowiadujemy się, że rośliny będą tutaj głównym składnikiem, jednak nie zabraknie także mięsnych dodatków. 

Książka zostala podzielona na kilka działów tematycznych według serwowanych dań. Są sałatki, zupy, burgery, dania główne, słodkości oraz dodatki. Każdy przepis został bardzo szczegółowo opisany, znajdziemy ilość porcji, czas przygotowania oraz niezbędne składniki do ich przygotowania. Nie przy każdej recepturze zamieszczono zdjęcie, jednak w niczym to nie przeszkadza.

,,Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich" będzie kulinarną inspiracją dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, a ich dieta opiera się także na roślinach. Idealna na prezent, czy do domowej biblioteki.



Moja ocena: 5/6
    
Za egzemplarz książki dziękuję wydawnictwu Znak 

 

10 komentarzy:

  1. Książka już dołączyła do mojej kuchennej biblioteczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sporo przepisów, wszystkie dania wyglądają smacznie. Lubię dania bezmięsne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas coraz więcej takich dań znajduje uznanie, zwłaszcza córka eksperymentuje w tym kierunku. :)

      Usuń
  3. Chętnie bym zerknęła do książki w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamuuuniu zjadłabym takie burgery! Uwielbiam domowe fastfoody z pomysłem i warzywami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama byłaby zachwycona tą pozycją. Sama niektóre potrawy bym sprawdziła.

    Książki jak narkotyk

    OdpowiedzUsuń
  6. Tytuł idealny do mojej wiejskiej kuchni. Muszę ją mieć!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jako że moja córka przeszła na weganizm, to taka książka byłaby dobra, by powoli przerzucić całą rodzinę na bardziej zieloną kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka książka by mi się przydała. niekiedy nie mam pomysłu co zrobić z warzywami jako dodakiem do obiadu :) Kinga

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię takie eksperymenty, nasza kuchnia opiera się głównie na mięsie, więc czasami warto sięgnąć po co innego ;-)

    OdpowiedzUsuń