poniedziałek, 7 marca 2022

„Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów” Carolina Pietyra, Kamil Wernicki


 

Ser jest tak popularnym produktem, że na pewno gości na stołach wielu Polaków. Z pozycji „Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów” możemy dowiedzieć się o nim czegoś więcej.

Książka została podzielona na obszerne rozdziały dotyczące tego, jak powstał ser, rodzaje sera, dlaczego europejskie sery się tak różnią. Dowiemy się o historii niektórych europejskich serów z ich dokładnym opisem, wymową i dużą ilością ciekawostek na ich temat. Jest także dział o krojeniu i serwowaniu serów, deskach serów i daniach z nim w roli głównej, czyli przepisy, które można wykonać od zaraz. Dodatkowo prawie każda receptura jest wzbogacona zdjęciem.

Autorzy pokusili się także o dodanie dodatków do serów, które także zostały okraszone bardzo dokładnymi przepisami, włącznie z czasem przygotowania, porcjami i stopniem trudności. Na koniec możemy poznać leksykon degustatora serów, czyli słownictwo, które może nam się przydać. Nie zabrakło także indeksu serów, przepisów i składników oraz krótkiej noty o autorach, którzy są właścicielami krakowskiego sklepu ,,Pod Czerwonym Kogutem". 

Carolina Pietyra i Kamil Wernicki odbyli podróż po Europie w poszukiwaniu najlepszych serów i nieoczywistych kompozycji smakowych. Pozycja jest naprawdę bogata pod względem zawartych w niej treści. Pięknie wydana idealnie sprawdzi się w roli prezentu dla osób zainteresowanych tymi smakami. Przekrój proponowanych serów jest naprawdę ogromny.

 Moja ocena: 5.5/6     

Za egzemplarz dziękuję wydawnictwu Znak

11 komentarzy:

  1. Takich cennych informacji nigdy za wiele- z chęcią sięgnę w wolnej chwili po ta publikację

    OdpowiedzUsuń
  2. Sery wszelkiego rodzaju lubię - ale chyba nie na tyle, by o nich czytać i zacząć gotować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O takie informacje zawsze się przydają, a ja jestem miłośniczką sera :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To na pewno bardzo interesująca publikacja.

    OdpowiedzUsuń
  5. nie jestem wielką fanką serów, ale zawsze warto poszerzać swoją wiedzę na różne tematy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowity temat, moja mama bardzo lubi sery, widziałam i słyszałam reakcje ludzi naprawdę zakochanych w tym nabiale.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno warto miec w swojej biblioteczce takiw kompendium wiedzy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta książka to must have dla wszystkich miłośników sera. Ja nie jestem wielką fanką, więc lekturę sobie odpuściłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. O serach w sumie wiem niewiele, więc taka księga by mi się przydała. Tym bardziej, że w domu u mnie wszyscy uwielbiają różne sery.

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi bardzo fajnie, lubimy wieczory przy desce sera :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo podoba mi się ta propozycja o serze.

    OdpowiedzUsuń