Ser jest tak popularnym produktem, że na pewno gości na stołach wielu Polaków. Z pozycji „Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów” możemy dowiedzieć się o nim czegoś więcej.
Książka została podzielona na obszerne rozdziały dotyczące tego, jak powstał ser, rodzaje sera, dlaczego europejskie sery się tak różnią. Dowiemy się o historii niektórych europejskich serów z ich dokładnym opisem, wymową i dużą ilością ciekawostek na ich temat. Jest także dział o krojeniu i serwowaniu serów, deskach serów i daniach z nim w roli głównej, czyli przepisy, które można wykonać od zaraz. Dodatkowo prawie każda receptura jest wzbogacona zdjęciem.
Autorzy pokusili się także o dodanie dodatków do serów, które także zostały okraszone bardzo dokładnymi przepisami, włącznie z czasem przygotowania, porcjami i stopniem trudności. Na koniec możemy poznać leksykon degustatora serów, czyli słownictwo, które może nam się przydać. Nie zabrakło także indeksu serów, przepisów i składników oraz krótkiej noty o autorach, którzy są właścicielami krakowskiego sklepu ,,Pod Czerwonym Kogutem".
Carolina Pietyra i Kamil Wernicki odbyli podróż po Europie w poszukiwaniu najlepszych serów i nieoczywistych kompozycji smakowych. Pozycja jest naprawdę bogata pod względem zawartych w niej treści. Pięknie wydana idealnie sprawdzi się w roli prezentu dla osób zainteresowanych tymi smakami. Przekrój proponowanych serów jest naprawdę ogromny.
Moja ocena: 5.5/6
Takich cennych informacji nigdy za wiele- z chęcią sięgnę w wolnej chwili po ta publikację
OdpowiedzUsuńSery wszelkiego rodzaju lubię - ale chyba nie na tyle, by o nich czytać i zacząć gotować ;)
OdpowiedzUsuńO takie informacje zawsze się przydają, a ja jestem miłośniczką sera :)
OdpowiedzUsuńTo na pewno bardzo interesująca publikacja.
OdpowiedzUsuńnie jestem wielką fanką serów, ale zawsze warto poszerzać swoją wiedzę na różne tematy :-)
OdpowiedzUsuńSmakowity temat, moja mama bardzo lubi sery, widziałam i słyszałam reakcje ludzi naprawdę zakochanych w tym nabiale.
OdpowiedzUsuńNa pewno warto miec w swojej biblioteczce takiw kompendium wiedzy :)
OdpowiedzUsuńTa książka to must have dla wszystkich miłośników sera. Ja nie jestem wielką fanką, więc lekturę sobie odpuściłam.
OdpowiedzUsuńO serach w sumie wiem niewiele, więc taka księga by mi się przydała. Tym bardziej, że w domu u mnie wszyscy uwielbiają różne sery.
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo fajnie, lubimy wieczory przy desce sera :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta propozycja o serze.
OdpowiedzUsuń